Urban sports, ooit van gehoord? In Almere kan het! In het weekend van 1-2 juni 2004 konden alle liefhebbers en nieuwsgierigen in de stad de verschillende vormen van urban sports komen bewonderen en zelf oefenen. Leerlingen van de basisscholen in Almere Haven (groep 7-8)  mochten even 'voorproeven’. Zij konden genieten, uit de comfortzone gaan en zo ook lekker bewegend leren. Andersom Almere ging in gesprek met Linda Dagloonder, directeur van basisschool De Klaverweide, en Marco Lipsius, organisator van de Urban Sports Games om te zien hoe een externe lesaanbieder iets moois kan bieden voor een school.  

 2024 05 31 urban sports webres 4725


Urban Sports: van skaten tot rope skipping
Wat zijn urban sports eigenlijk? Marco vertelt: ‘Urban sports richten zich vooral op jongeren en vinden plaats in een stedelijke omgeving. Voor Almere hebben wij een evenement opgezet, de Urban Sports Games. Dit evenement staat voor vrijheid, het verleggen van grenzen en het creëren van je eigen stijl. Er worden diverse wedstrijden georganiseerd, maar ook demo's en workshops. Denk hierbij aan Freerunning, Chase Tag, Freestyle Football, Rope Skipping, Suppen, BMX Flatland, Urban Hockey, Dance, Skimboarden, Skateboarden, Stuntsteppen en Beach Volleybal. Sommige sporten zijn al bekend bij het 'grote publiek’, andere nog niet. En dat maakt het zo leuk!’

 2024 05 31 urban sports webres 4725


Stimuleren van gezond gedrag
‘Ik kwam in contact met urban sports omdat ik Marco en zijn aanbod goed ken’, vertelt Linda. ‘Hoe fijn zou het zijn als onze leerlingen kennis kunnen maken met deze gave sporten bedacht ik me. We hebben het samen besproken en ik heb het direct in gang gezet. Andere basisscholen haakten meteen aan. Ik gun het de leerlingen van Almere Haven zo, zeker ook voor de kinderen waar weinig financiële middelen thuis zijn. Het stimuleren van gezond gedrag staat bij onze school hoog in het vaandel en door dit evenement kunnen we hieraan een belangrijke bijdrage leveren'.

‘Het groepsgevoel was te voelen!’

Linda Dagloonder - directeur van basisschool De Klaverweide

Verrijking voor het gevoel van de stad
En zo gezegd, zo gedaan. Op vrijdag 31 mei gingen de leerlingen fietsend van Haven naar Stad om zo te genieten van de verschillende urban sports. ‘Dit helpt bij de zelfstandigheid en kinderen leren op deze manier ook de stad te kennen door te fietsen’, aldus Linda. ‘Even Almere Haven uit en het centrum ontdekken, sommige kinderen waren namelijk nog redelijk onbekend met ons stadscentrum merkten we.
De workshops van Urban Sport Games gaven plezier door de vele variaties en het ontdekken van nieuwe sporten. Het was even een heerlijke dag, anders dan anders. En ontzettend fijn dat studenten van het ROC Almere Poort, Sport & bewegen’ kwamen helpen. Zo doen we het echt ‘samen’.

dummy image


Urban sports: toekomstbestendig voor iedere school

Deze samenwerking heeft Marco op ideeën gebracht en hij hoopt zeker meer te kunnen gaan betekenen door kinderen op verschillende manieren in aanraking te brengen met de urban sports. Een school kan verschillende workshops afnemen via Andersom Almere waardoor kinderen kunnen ontdekken en sporten op het schoolplein. Ook is Marco bezig met een samenwerking met AKT (gemeente Almere) om samen te kijken hoe het aanbod voor scholen ingezet kan worden.

Linda vertelt: ‘Voor nu kunnen we terugkijken op een fantastische dag waarin we zien hoe blij de kinderen worden van urban sports. Zo stond de hele groep bijvoorbeeld te juichen bij iedereen die een start maakte met het skimboarden. Het groepsgevoel was te 'voelen'. Ook maakte de BMX- oefenmeester en de rope skipping veel indruk en hopen we dat het kinderen inspireert om hun eigen talent te gaan ontwikkelen. Want er zijn veel mogelijkheden om dat te doen. Urban sports zijn echt toekomstbestendig en bieden kinderen in onze moderne en groene stad een unieke ervaring.’

2024 05 31 urban sports webres 0072

 

 Meer weten over het aanbod van Urban Sport Games? Check dan de info op Andersom Almere en neem contact op met Marco!