Ga mee naar de De Koeienkade, een prachtig melkveebedrijf in Muiden! Leer alles over de productie van melk en neem een kijkje achter de schermen.

Piet en Anja Meester hebben melkveehouderijbedrijf De Koeienkade met ongeveer 75 rood- en zwartbonte koeien in Muiden, vlakbij het Muiderslot (op slechts 15 minuten rijden vanaf Almere). Stroop de mouwen op en trek de laarzen aan, we gaan aan de slag! Maar eerst lopen we met de leerlingen rond om een indruk te krijgen van het erf en de stallen. Wat valt ze op, wat zien ze? Vraag maar raak. De naam zegt het al: dit is een melkveebedrijf. Dus op naar de stal om alles te leren over van kalf, naar pink naar koe. Ook zijn er veel landbouwmachines aanwezig voor al het landwerk. Kom je kijken hoe dit er allemaal uit ziet?

Naast machines en koeien is er nog veel meer op deze boerderij. Zoals een kleine huisverkoop van melk via een automaat (melkdrive), zelfgemaakte jam en honing. Ook zijn er 30 legkippen in een ruim kippenhok en er is zelfs een kinderopvang!

De Koeienkade is een boerderij die meer doet dan alleen lokaal voedsel produceren. Naast het produceren van melk doet het bedrijf ook aan agrarisch natuurbeheer en wordt er aan weidevogel- en slootkantbeheer gedaan. Stad & Natuur vindt het belangrijk Almeerse leerlingen kennis te laten maken met de boerderij en ze laten ontdekken dat een boerderij meer doet dan alleen voeding produceren. 

De Koeienkade is aangesloten bij Boerderij Educatie Nederland.

 

Opzet van de les

Deze les wordt aangeboden in overleg met de school. Voor vragen over de extra mogelijkheden kan je contact opnemen met Stad & Natuur via educatie@stadennatuur.nl. Wist je dat je ook een dag kan leren op één van de locaties van Stad & Natuur? 

Wat moet je weten

Natuur & milieu, Sport lijf & bewegen
Groep 3, Groep 4, Groep 5, Groep 6, Groep 7, Groep 8
Tijdens schooltijd
Tijdsduur: Dagdeel
(Exacte tijdsduur in overleg met de school)
Eenmalig
Leerkracht
Kerndoelen: 1, 4, 34, 39, 40, 44, 46

Informatie over de locatie

Adres 1:
Boerderij de Koeienkade
Muiden

Kosten

Prijsvorm: Per groep, per keer
Totaalprijs: 175

Over de aanbieder

Stad & Natuur biedt scholen een uitgebreid pakket van activiteiten aan, op het gebied van natuur, voeding, gezondheid en duurzaamheid. Ons aanbod heeft een kunstzinnige, creatieve, sportieve en/of technische invalshoek. Het doel van Stad & Natuur is om schoolkinderen in Almere aan te spreken en te motiveren met ons vernieuwend aanbod voor natuur- en milieueducatie. Alle activiteiten raken kerndoelen van SLO, bevatten stappen uit het O&O leren en helpen leerlingen de 21e eeuwse vaardigheden te behalen. Ook staan we stil bij de Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties. We bieden unieke belevenissen voor de leerlingen, waarbij ze geïnspireerd raken, uitgedaagd worden om te onderzoeken en zo leren over en in de natuur.