Kom op bezoek bij Beter Leven-boerderij Polderkip en leer alles over het verschil tussen een plofkip, een Beter Leven kip en een biologische kip. Wat vind jij belangrijk?

Met de hele klas ga je op bezoek bij Beter Leven-boerderij Polderkip. Deze duurzame boerderij houdt langzaam groeiende Beter Leven 'Hubbard'-kippen. De kippen op deze boerderij hebben een goed leven, in een mooie stal en hebben zelfs beschikking over een 'kippenveranda'. Luister naar boerin Karin en de keuzes die zij gemaakt heeft: die hebben effect op allerlei gebieden. Want... waarom is het geen biologische kip? En wil deze boer dit wel? Heeft iedereen dezelfde mening, of verschilt dit? Hoe kan dat dan? En wie bepaalt of iets goed of niet goed is? Filosofeer met elkaar en boerin Karin over de keuzes. Welke keuze zou jij maken?
Tijdens de rondleiding over de boerderij gaan jullie op vier onderwerpen dieper in. Ook wordt er d.m.v. opdrachten aan de onderwerpen gewerkt.

  • De kip zelf. De kuikens, het groei- en verzorgingsproces, de schuur waar ze wonen en ook, eet je weleens kip? En let je er dan op of het 'plofkip' of een biologische kip is? 
  • Beter Leven. Wat is beter leven? Wat is het verschil met biologische kip? Wat betekent het keurmerk en hoe herken je het?
  • Duurzaamheid. Polderkip is een erg duurzame boerderij. Ze hebben zonnepanelen, een warmtepomp, een watter en nog veel meer. Hoe werkt het en wat maakt het verschil?
  • Kringlopen. De mest van de kippen wordt hergebruikt, maar er zijn nog veel meer vormen van kringlopen op deze boerderij. 

Stad & Natuur vindt het belangrijk dat leerlingen op jonge leeftijd in aanraking komen met begrippen als duurzaam consumeren. Door het doorlopen van dit programma komen de leerlingen in aanraking met duurzaam consumeren, ze ontdekken waarom een Flevolandse boer bepaalde keuzes heeft gemaakt bij de keuze van het vlees, welke circulariteit er op de boerderij plaatsvindt én hoe zij zelf lokaal geproduceerd voedsel kunnen herkennen en hieraan bijdragen.

Polderkip is aangesloten bij Boerderij Educatie Nederland.

 

Opzet van de les

Deze les wordt aangeboden in overleg met de school. Voor vragen over de extra mogelijkheden kan je contact opnemen met Stad & Natuur via educatie@stadennatuur.nl. Wist je dat je ook een dag kan leren op één van de locaties van Stad & Natuur? 

Wat moet je weten

Natuur & milieu, Sport lijf & bewegen
Groep 5, Groep 6, Groep 7, Groep 8
Tijdens schooltijd
Tijdsduur: 1,5 uur
Eenmalig
Leerkracht
Kerndoelen: 1, 3, 4, 39, 40, 44, 46, 47, 49

Informatie over de locatie

Adres 1:
Boerderij Polderkip, Vogelweg 20
Lelystad

Kosten

Prijsvorm: Per groep, per keer
Totaalprijs: 130

Over de aanbieder

Stad & Natuur biedt scholen een uitgebreid pakket van activiteiten aan, op het gebied van natuur, voeding, gezondheid en duurzaamheid. Ons aanbod heeft een kunstzinnige, creatieve, sportieve en/of technische invalshoek. Het doel van Stad & Natuur is om schoolkinderen in Almere aan te spreken en te motiveren met ons vernieuwend aanbod voor natuur- en milieueducatie. Alle activiteiten raken kerndoelen van SLO, bevatten stappen uit het O&O leren en helpen leerlingen de 21e eeuwse vaardigheden te behalen. Ook staan we stil bij de Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties. We bieden unieke belevenissen voor de leerlingen, waarbij ze geïnspireerd raken, uitgedaagd worden om te onderzoeken en zo leren over en in de natuur.